Mark Knopler, Florence Nightingale, jag och tanterna på bingon

Lyssnar på Mark Knopfler. Jag hakar mig fast vid hans ljuvliga bagatell ”Radio City Serenade”. Spelar den gång efter gång. ”Every wounded soldier, Needs a lady with a light, To help him through the night” – snälla Florence Nightingale lys med din oljelampa i detta vårt politiska mörker. Badda våra pannor – vi behöver all den svalka vi kan få.

Men ibland måste man blåsa skiten ur näsborrarna. I kväll ger jag fan i politiken. Musiken får mig istället att sluta mina ögon och känna smaken av en kroppsvarm gul Dominotablett. En tablett fångad med mina knubbiga fingrar ur fars ask. Den han hade i blazerns bröstficka. Doften av hårvatten och hans svettiga nylonskjorta.

Svalövs Folkets Hus och GK Panterns veckobingo. Man kunde vinna halva grisar och presentkort hos Gunnarssons.  Jörns gammeldansorkester stod för underhållningen. Farsan stod för de usla vitsarna och ropade upp nummer som han drog ur en tygpåse. Över alltihop låg cigarettröken tung. Någon doftade sprit i all sin enkelhet.

Jag vandrade runt mellan de olika salarna.  På väg att bli stor. På väg att bli människa. Man hade tutat i mig att jag bodde i världens bästa land. Jag tyckte nog det men började så smått inse att allting har en baksida. Men det var min by, mitt land och min värld. I köket ångade det och tanterna slamrade med de stora heta kaffepannorna. Där stannade jag oftast och längst. Nypen i kinderna pirrade på ett oförklarligt sätt i min kropp.

I detta demokratiska sorl av kaffekokning, i värmen av tanter som nöp mina kinder, blev jag en människa. Inte världens bästa – alla har ju rumpan bak – men en människa i ett land bättre än sitt senaste valresultat.   Det är varmt och skönt för själen med nostalgi. Men när den blir politik är det dags att ta fram oljelampan. Här behövs ljus!

En reaktion på ”Mark Knopler, Florence Nightingale, jag och tanterna på bingon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s