Jag älskar det underbara livet!

Skulle vilja sitta någonstans i solen. Sitta med någon eller några jag älskar. Några flaskor rödvin. Inte för fint. Inte för billigt. Gärna något italienskt. Skulle spela den gamla dängan ”Meravigliosa creatura” på repeat. Skulle ha skrålat med Gianna Nannini när hon sjunger ”Amo la vita meravigliosa”. Jag älskar det underbara livet!

https://open.spotify.com/embed/track/22PDt2TH3TezXffYMOMUzc

Så är det inte. Inget vin. Inget skrål. Visserligen vardag på repeat och snö som lyser vit. Man borde oroa sig men kan inte tänka på allt världens jävulskap. Åtminstone inte hela tiden. Inte som Almas dejt i den franska ungdomsfilmen ”À l’abordage” som vi såg i helgen. Den unge man som mest satt och sprejade något slags ångestdämpande medicin i munhålan. Paralyserad över klimatet och världens tillstånd.

Det kan man bli. Paralyserad över tillståndet. Jag kan en massa siffror. Om hur koldioxidhalten stigit i atmosfären. Hur haven försurats. Hur många arter som utrotats sedan år 1900. När man börjar prata om det känner man hur orden lite vanmäktigt faller till jorden. De känns som om de springer omkring och flaxar som den där hönan morfar hackat huvudet av på huggkubben. Som en glödlampa på väg mot cementgolvet.

Om tusen år kommer folk att granska det digitala flimret som återstår av våra inlägg på bloggar och sociala medier. De kommer försöka begripa hur vi tänkte. Twitterstormar och konspirationsidéer om sådant som inte betyder något på riktigt. Inte om tusen år.

Behärskar impulsen att sätta på Gianna på Spotify. ”Meravigliosa paura.” Underbar rädsla. Inte idag.

Mumlar i stället den sekulära bön jag lärt av Andri Snaer Magnason:

”Moder vår
du är jorden
heligt är ditt vatten
jag är del av ditt rike
och ska till slut förenas med dig
i det mäktiga och underbara kretsloppet
i evighet…”

2 reaktioner på ”Jag älskar det underbara livet!

 1. Tack. Tänkvärt. Mycket. Och jag tycker om bönen.
  Också lite impad av att ni varit på bio. Kanske lite avis… Länge sen vi gick, men vi hör till riskgruppen och ligger lågt.

  Gilla

  1. Hej! Tack för det. Vi var inte på bio. Även om det den veckan kändes som om vi var det varje kväll. Göteborgs Film Festival var helt digital i år. Vi såg en eller ett par filmer om dagen. Många bra.

   På bio var vi senast i oktober. Gick några gånger där under hösten. Då var det lätt att hålla distans på biografen i Falun. Vi var oftast ensamma i salongen. Men nu får det vänta till vaccineringen.

   Streamar mycket film från olika håll och tillhör den gammalmodiga sort som köper DVD och BluRay. Men gå på bio tänker vi göra så länge det går. Lite orolig för biograferna i sådana här mellanstora städer…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s