Vårtankar om en souk och den där jävla Bengtsson

Idag såg jag att Qwarnströms kappaffär i Borlänge hade satt ut sin trottoarpratare som lovade ”Vårnytt”. I centrum såg jag romer, pensionärer i keps, kvinnor i hijab och skolungar som myllrade vid ettans hållplats mot Kvarnsveden.  Jag gjorde en av mina regelbundna ronder genom Bragegallerian. Den gapar allt tommare och sorgsnare med dammiga och övergivna lokaler. En total öken sedan bokhandeln slog igen.

En sekund virvlade en tanke genom en min skalle som hade fått alla Sveriges nättroll att rulla mig i den politiska korrekthetens tjära och den kulturella mångfaldens fjädrar om den letat sig ut ur mina hjärnvindlingar. ”Tänk om de gjorde en souk av den tomma gallerian istället för att bygga själlösa köplador på stadens åkrar. Om de fyllde alla tomma och ödsliga lokaler i centrum med kopparslagare, mattförsäljare och förförisk kryddoft.”  Det är åt helvete för lite minareter, ortodoxa kloster och spritt språngande heliga män i detta land. Ateisterna är för mjäkiga, spökjägarna gör sig för bra på teve och hälsoprofeterna är alldeles för ”rawa” för min smak.  Men souken skulle väl också gå i konkurs förstås. Gapa ödsligt och blåsa kallt. Så som det gör i de små städernas centrum i detta förnuftighetens land. Man får näthandla orientens produkter och nätdejta en schaman istället. Det är ju så bekvämt…

Bussen hade inte rullat många hundra meter när jag såg en kille som kom över Maximtorget med en boll under armen. Fan, det var ju nu vårträningen brukade dra igår. Jag minns avgaserna från Puch Dakota och Florida och jag minns lukten av våra svettiga kroppar. Själv cyklade jag och mest var jag uppsatt som första eller andra reserv till matcherna. ”Du är så allround så att du är bra att ha som reserv” sa tränaren. Bengtsson hette den jäveln.  Jodå bra att ha är man. Sånt följer en i livet. Men man vill ju vara center. Man vill ösa in mål.

Sen kommer man hem och fördjupar sig i gamla bilder. Farsan som bingoutropare på GK Panterns bingo i Svalövs Folkets hus. Det måste varit vår då också för det hänger en påskkärring i taket. Golvet är belamrat med de vinster som vi brukade åka runt och köpa billigt hos Gunnarssons, Epa och Vackrare vardagsvara i Landskrona. Jag minns att många vinster bestod av gris i olika storlekar. Skinka, kvarts gris och halv gris men om jackpotten var en hel gris minns jag däremot inte. Kanske var det den där Baden-Baden stolen. Jag försjunker i minnen men då ser jag plötsligt honom längst ute till vänster. Den där Bengtsson med fru.  Han förföljer mig.

Nåja, nu vilar han i frid. Han hade rätt.  Jag är allround på reservbänken. Allt är förlåtet. Det är vår!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s