Kundservice – in memoriam

En sliten hand sträcktes över receptionsdisken. Ett par rödsprängda ögon tittade försiktigt in i mina. Vi skakade hand och han sa ”Du är en bra människa. Du är som klippt och skuren för det här jobbet och det är inte bara fyllesnack.”  Det kändes den gången som att få en kungamedalj. En sån man får efter lång leverans av prickfri mjölk.

Idag stängdes Dalatrafiks reception i Borlänge. Det är nya tider. Det är sociala medier. Det är hokus och det är pokus. Kundkontakter öga mot öga ligger liksom inte på ledningens agenda. Jag har protesterat men man ska ju inte bli rättshaverist. Man får bida sin tid och vara övertygad om att nya agendor kommer. Det mänskliga mötet är framtiden. Sen får de prata samordningsfördelar tills de kräks.

Jag började arbeta på Dalatrafiks kundservice 1994. Det har varit en alldeles gratis grundkurs i humanism. Människor av alla storlekar, fasoner och förståndsgåvor. Man vill bara tacka. Tacka de som inte uppfyller normen. De som är precis lika skeva som livet. Tacka de som inte fattar och de som fattar bättre än mig. Alla perspektiv på denna tillvaro behövs. Tack för all bruten engelska och tack ni som inte förstår mina skånska r.

När främlingsfientligheten känns tung som bly behöver man dessa möten. Man behöver alla skratt, fånigheter, ilska och försoning.  Tanter har jag gett syndernas förlåtelse när de brutit mot alla regler förirrat sig in på bussplanen. Andra mest gubbar har fräste ve över alla främmande människor i detta land. Tack även ni. Ni har blivit lite lugnare efter våra samtal. Om jag haft tid hade jag tagit er alla under armen och gått upp till Almas. Där kunde vi pratat över en kaffe och ett wienerbröd.  Vi kunde pratat om livet och om det som gått fel.

Förhoppningar slår fel. Ledningsbeslut slår fel.  Det blir inte som vi tänkt. Det blir något annat. Ur annat kan andra förhoppningar födas. Ur förhoppningar spirar liv. Så tack alla ni på Borlänge resecentrum. Tack för allt ni lärde mig om det spirande livet!

2 reaktioner på ”Kundservice – in memoriam

  1. Bra skrivet Lasse! Det är bedrövligt att kundservice läggs ner. Som resenär är det viktigt att få prata/fråga öga till öga. Som man snabbt får svar av. Det vänliga kundbemötandet in real life så att säga.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s