Kärleken är inget sken

17 mars

Varje dag bör ha ett motto. Idag är det ”Om det ljusnar vid horisonten är det skenet som bedrar.”  

Den formuleringen minns jag från en recension i DN. Det bör ha varit för flera år sedan för det gällde Ian McEwans ”Solar”. På svenska heter den ”Hetta” men jag har aldrig vågat läsa den för det stod att det handlade om en man som bar vällevnaden kring sin mage och ständigt lurade sig ”att dagens njutningar ska ersättas av morgondagens självåthutningar.”

Det var lite för mycket ”the story of my life” för att jag skulle våga konfrontera mig med McEwans skarpa prosa. Men när jag nu kollar boken på Wikipedia så står det att huvudpersonen i bokens sista scen får en ”oigenkännlig svullnande känsla” i sitt hjärta som han tolkar som kärlek till sin dotter, men det kan lika gärna vara början på en hjärtattack…

Där tog han i alla fall fel den där McEwan – om han nu skrev om mitt liv.  Kärleken till min dotter tar jag inte fel på. Även om nu kärleken till de närmaste kan vara nog så attackerande för hjärtat – så är den livgivande och inte livshotande.

Så dagen får ett nytt motto. ”Om det ljusnar vid horisonten så är det kärleken som väcks”. Det var mycket bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s