Vördnaden inför en kondomautomat och andra saker jag gjort den 26 mars

Den 26 mars. Jungfru Maria är bebådad och någon idiot har skruvat fram klockan en hel timme. Livet har sina dagar. Några minns man men de flesta passerar obemärkt. Eftersom mina foton är sparade i år/månad/dag så går det dock att göra viss historisk forskning i mappen på datorn:

26 mars 2007 – Då hade jag på jobbet fått en tjock bunt fax som var fullklottrade med mycket tätskriven piktur. Kontentan var att det skulle bli krig – OMEDELBART – om möjligheterna att köpa biljetter ombord på bussen skulle försvinna.

26 mars 2008 – Då fyllde jag en tunna för pappersåtervinning med överblivna exemplar av Dalatrafiks tidning Hållplatsen. Björn Skifs prydde omslaget

26 mars 2009 städade jag och Tora källarförrådet. Hennes deltagande var nog inte helt frivilligt. Hon blänger mycket surt genom trådnätet.

26 mars 2010 blir det äntligen riktigt intressant. Vi stannar upp där.
Då var jag uppenbarligen på resa till det mytomspunna Svalöv på jakt efter den heliga graal – kondomautomaten på väggen till Sigurd Lundkvists frisörsalong. Automaten var borta. Kvar fanns bara hålen i väggen. Automaten såg dock ut att ha suttit på reglementsenlig höjd.

När det 1959 blev tillåtet att sätta upp kondomautomater krävdes det tillstånd från kommunen, barnavårdsnämnden, fjärdingsmannen och slutligen även byggnadslov. De fick inte sättas upp i närheten av skola eller på en plats där det kunde väcka anstöt, och de fick inte sitta för lågt så att minderåriga kunde nå upp.

Det tog lång tid innan jag nådde upp men automaten gav insikten att det fanns möjligheter – någon gång skulle även jag räcka upp att lägga i mynten.  Den var framtiden.  Jag dokumenterade hålen.

Idag lyfter jag min keps i en stilla hyllning. Frid över minnet – så här på en bebådelsedag.

2 reaktioner på ”Vördnaden inför en kondomautomat och andra saker jag gjort den 26 mars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s