Omvärldsanalys gällande trollens bosättning mitt ibland oss

Jag har en lite komplicerad relation till troll. Nuförtiden tycks de genomgå en renässans. Trollen börjar liksom bli á la mode och finns i alla möjliga slags sociala kanaler.  När man som jag jobbar med allmänna kommunikationer så har man dem understundom i en lur vid sitt öra. Där passar de ganska bra för jag har hört att de luras. Trollen hittar på saker. De har tydligen stora trollfabriker där bara de hittar på saker som de försöker lura oss med.

För sa man att de bytte hamn och kunde förvandla sig till något annat. Hamnskifte var något trollen praktiserade och det förklarade varför man så sällan såg dom. De syns inte så ofta nuförtiden heller. Men de larmar och gör sig till och de skrämmer en del. Själv vande jag mig tidigt vid trollen. Det kan jag tacka en av de kulturella höjdpunkterna i min barndom. ”Det ska vi fira” gick varje vardag på radio.

Det var en timme av evinnerliga gratulationer på namnsdagar och födelsedagar. Det var en tant som hette Karin Juel som var värd mest hela tiden. Det var mycket Evert Taube och Kväsarvalsen men det spelades också ofta en barnskiva och en rolig skiva. Den roliga skivan kunde vara en monolog. Man var svältfödd på sånt. Humor. Tjadden Hellström var kul. Ludolf som egentligen hette Ludolf men som inte kunde säga L (läs R). Barnskivorna var antingen Alice Babs ”Droppen dripp och droppen drapp”, Klas Klättermus eller Nicke Lilltroll. Man var svältfödd på barnkultur också.

Nicke Lilltroll var egentligen sådär. Fast hans hälsning ”Mossa mossa på er alla människobarn!” var rätt klämmig. När han avslutade sa han sen ”Må så grankott allihop” Det tyckte man var kul när man själv var en liten Grahnkott. Troll såg man också av och till även i verkliga livet. De var lite skeva och vinda och luktade lite konstigt. Men man omfamnade dem trots allt med sin kärlek. Detta var på den tiden innan trollen blev politiska. Att de tog till politiken förstår jag. Det är rätt att göra uppror när omvärlden behandlar en illa. Fast deras politiska kompisar har jag en del synpunkter på.

En trollspaning gjorde jag en vårdag för några år sedan. Det var på buss linje 243. Svalöv till Röstånga. Det pirrade av vårkänslor bland högstadieungdomarna på bussen. Det låg som en dimma av tonårskärlek. Trollet steg på vid torget. Efter Torrlösa hittade han en plats längst fram hos föraren. Trollet luktade surt av smuts och skog. Det finns skog i Skåne.  Brottstycken av hans samtal med föraren fladdrade genom bussen. – ”Det är arabernas fel.”  Trollet hade sökt många jobb men de anställde bara araber. Integrationen måste vara otroligt god i Svalövsföretagen. Araberna låg för övrigt bakom det mesta. ”Jävla araber”.  Men EN sak tyckte trollet var bra med araberna. De fick i alla fall sina kvinnor att hålla flabben och hålla sig på sin plats. ”Hålla flabben” (truten på skånska) ska kvinnor göra enligt trollet.  När hade detta troll en trollkvinna senast – tänkte jag precis när han steg av i skogen bortom Knutstorp.

Missförstå mig rätt. Jag har ingenting emot troll. Mitt hjärta klappar för trollen och jag ser de sargade själarna bakom de slitna fasaderna. Men en sverigedemokratisk kärnväljare var detta troll likafullt.  Han får se ut och lukta hur han vill. Hans val av livsstil är säkert inte frivillig. Det finns oceaner av tråkningar och mobbning kring tillblivelsen av varje troll.  Det är inte trollen som är problemen. Ett troll ser man och vet var man har. Nej, det är kostympojkarna. De slimmade sidensvansarna kring främlingsfientlighetens fågelbord som är de värsta. De är de som sprider salmonellan. Det är de som ger mig ont i magen.

Troll tycker jag om innerst inne. Vi delar samma moderjord och samma dna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s