Buddha i Bergslagen

I det stora glänsande Amerikat där frälsningen för en del skiner blankt som ett strålande ljus har jag hört att de brukar fråga sig: What would Jesus do?  Jag är dock lite osäker på om de verkligen lyssnat på hans bergspredikan när de senast gick till urnorna i presidentvalet. ”Akta er för de falska profeterna, som kommer till er förklädda till får men i sitt inre är rovlystna vargar.”  Men det där med religion är inte lätt och vi är alla rätt bräckliga själar.

Vad min religionslärare på gymnasiet hette minns jag inte längre. Men jag tyckte mycket om honom. Jag tror han var marxist men han hade en förmåga att berätta om varje religion som om han själv var en del av den. Jag minns när han pratade om den stora vagnen – mahayana.  Även hos en troende ateist som mig väckte han nyfikenhet.

Till buddismen har jag egentligen inget förhållande. I Thailand har jag aldrig varit och mediterat har jag inte. Buddismen har jag mest mött i kulturen. Den Buddha jag föreställer mig bygger på mycket lite fakta – som den värsta fejknyhet sprungen direkt ur trollfabriken. Om jag ska vara lite elak (det hade nog inte Jesus varit) så är det nog många gudsföreställningar som lider av samma faktatorka.

Ibland roar det mig att tänka: vad skulle Buddha gjort?  Svaret är så enkelt. Han skulle satt sig under ett träd. Han skulle ha blivit upplyst. Sen skulle han lärt oss om lidandet och hur vi skulle undvika det. Det funkar varje gång och jag känner att hela Bergslagen bara ropar efter en upplyst Buddha:

Buddha sätter sig under björken framför den tomma butikslokalen i Ställdalen.
Han sitter där i 798 dagar. Under tiden hinner en frisersalong öppna och läggas ner. Kommunen öppnar ett kontaktcenter som också hinner läggas ner. Buddha når upplysning och börjar knacka dörr och i de hus där det fortfarande bor någon kvar lär han dom om lidandet. Det mesta kan dom redan men plötsligt ser alla på Allsång på Skansen i ett nytt ljus.

Buddha sätter sig under en rönn vid den öde gruvlaven i Blötberget.
Han sitter där i 584 dagar. Under tiden hinner ett nytt gruvbolag, registrerat i något skatteparadis, ansöka om bearbetningskoncession. Inget annat händer bortsett från de sparkar och glada tillrop man hör från IF Vulcanus träningar och matcher på Blötbergets IP. Buddha når upplysning och börjar knacka dörr och i de hus där det fortfarande bor någon kvar lär han dom om lidandet. Det mesta kan dom redan men plötsligt ser alla på Jimmie Åkesson i ett nytt ljus.

Sådär kan jag hålla på i all evighet. Det är ganska fånigt. Så hade aldrig Jesus gjort – åtminstone inte den skinande, välkammade och framgångsrika version en del  tror på i Amerikat. Buddha däremot…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s