Om flisan och bjälken

Det är för jävligt med alla dessa flyktingar som våldtar våra svenska kvinnor och gör så att vi inte har råd med att vårda våra gamla. Det finns inget klimathot. Alla sverigedemokrater är sjuka i huvudet. President Trump har en jävligt ful frisyr och han är för övrigt också sjuk i huvudet.

Ibland funderar jag på hur många nya åsikter en normal människa kan ha. Jag tror att jag själv i snitt kommer upp i fem till tio nya åsikter på ett år. I en tid när man helst ska lyckas skaka fram fem nya åsikter varje dag och allra helst varje timme så blir detta problematiskt.

Det var länge sedan jag var ung och rantade runt på den skånska landsbygden. Jag är grundad i en uppväxt och i en klass.  Jag bär på de berättelser jag hörde i min barndom. Oftast lunkar mitt liv rakt fram men ibland skuttar det till. Livet berättar nya historier. Människor man möter och kärlek man känner och får flyttar på gränserna. Det man läser, ser och lyssnar på vidgar ens sinne.

Det finns i de flesta fall en grund att stå på.  Några av mina grundstenar kommer från 1789 – Liberté, égalité, fraternité.  Andra är av något modernare snitt – folkhem, 68, miljörörelsen, punk…   Jag har en värdegrund och en ideologi. Med utgångspunkt i den kan jag ha åsikter om det mesta. Men jag vill vara försiktig. Jag ser så lätt flisan i min nästas öga men inte bjälken i mitt eget, för att nu prata bibliska.

Min senaste åsikt är att jag omöjligt kan ha åsikter om allt.  Åsikten att jag inte är bättre än någon annan har jag däremot haft länge.  Åsikten om vårt ansvar för oss själva, våra medmänniskor och den här planeten? Den är huggen i sten.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s