Ålderns höst och framtidens frön

Hösten nalkas. Åren går och vi åldras.

Så här på min ålders höst kan jag inte låta bli att fundera över vart jag befinner mig.

Jag är naturligtvis här rent fysiskt. I detta rum. Närmare exakt på den här stolen – men var befinner jag mig på den där livslinjen?

Tittar närsynt på min handflata. Vilken är det som är den egentligen – livslinjen? Finns många fåror att följa. Är heller ingen spågubbe. Vet inte i vilken årstid jag lever. Är det höst? Är det vinter? Dock är jag en som hoppas. Jag hoppas att jag inte ännu nått december i detta mitt liv.

Snälla du som har makten och härligheten. Snälla, låt det inte vara fem i tolv med bubbel och teatralisk diktläsning från Sollidenscenen.

Jag vet att det inte råder något tvivel om att sommaren sedan länge ligger bakom mig. I almanackan har det blivit september men jag fattar att även det är för mycket att hoppas på. Men kan vi inte i alla fall hoppas och tro att det vi har tillsammans är en riktigt gnistrande eftermiddag i mitten av oktober.

En sådan där klar höstdag med en intensiv blå himmel och en frisk kyla i luften. Med många löv som hänger kvar på grenarna. Flera av dem bruna, men tillräckligt många röda och guldgula för att man ska dröja sig kvar utomhus så länge man bara kan. Detta hoppas jag på. Ett sprakande höstfyrverkeri.

Fast samtidigt. Det är ju inte årstiderna det hänger på egentligen. Vi är där vi är. Den positionen är svår att råda över.

Men. Det här livet bär på förpliktelser. Att inte bara slösa bort det. Att inte bara leva i det som varit. Att inse att det är exakt nu det pågår. Precis här.

Framtiden. Det är så lite av den som är min. Jag gillar långt ifrån allt av det som pågår och allt av det som jag ser komma. Men framtiden tillhör inte oss – och de som den tillhör bryr sig nog inte om vad vi egentligen tyckte.

Fast det vi gör med våra liv och vår planet – eller snarare allt det vi inte gjorde. Det kan de säkert ha synpunkter på. Det ska dom också ha!

Framtiden består av de frön som vi planterar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s