Vingmutter och livet efter detta

En räknare jag startat i datorn säger att det är 1072 dagar till kvar pensionen.

Det hela känns mycket patetiskt. Minns en trafikplanerare på Kalmar länstrafik som hade en sådan när jag gjorde ett studiebesök där för väldigt många år sedan. Då var man mitt i karriären och fnös åt sådant. Nu är man där.  Nedräkning pågår.

Solen sken och jag tog en hastig promenad runt Kålgården på eftermiddagen. I höjd med bron mötte jag en gammal tant med trasig rullator. Det hade tagit tvärstopp.  På behörigt pandemiavstånd kunde jag konstatera att en hjulmutter ramlat av.

Flera anslöt och vi letade mutter som inte fanns. Tanten trodde nog att hon skulle kunna ta sig hem ändå. Annan tant anslöt som skulle slå följe. Gick hemåt med blicken naglad i gångvägen. Ingen mutter…

Lars Norén har dött. Undrar var han är nu? Om han sitter i köket på något skånskt gästgiveri?  
Vad vet man om sånt. Han har satt sina spår även hos mig. Natten är dagens mor på Malmö stadsteater glömmer jag aldrig.

Var vill man egentligen hamna när detta är över? När räknaren står på noll. När jag funderar på det så får jag ett minne.

Det är i Röstånga. På den tiden mina föräldrar levde och bodde i sitt stora vita hus.
Det med den röda balkongen ut mot Marieholmsvägen.

Jag sitter på den röda balkongen. Jag röker en havannacigarr. Kan vara en Punch.  Det är en sen kväll i juni och en lite krypande fuktig kyla.  Sitter i det lilla samhällets nattliga tystnad. Några fjärran hundskall och ett svagt brus från Kvarndammen. Knastrandet av steg i grus. Bildörr som slås igen. En motor som startar. Någon som far bort eller hem. Reser mig och lossar den röda pläden som jag slagit runtomkring mig. Lägger cigarren att slockna i askfatet. Skakar aska av pläden. Ställer mig att titta över grannens päronträd. Skogsduvorna kuttrar.

Stilla mitt i natten. Tiden står alldeles still och är en evighet på samma gång. Det är att sådant under att leva. Det är ett sådant under att vi ska dö.

I den skärningspunkten smakar det gott med en cigarr. Hvergang!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s