En kort novemberbetraktelse över de som byggde upp och de som kan rasera.

De politiska kommentatorerna arbetar övertid. Vi har det politiska läge vi förtjänar.
En kvinnlig statsminster. Vi sa äntligen! En kvinnlig statsminister entledigad. Vi sa jaså. Fortsättning följer.

Jag såg en tweet på bussen i morse. Den speglade just det politiska läget. Det som vi förtjänar. Den var från en kvinna på Timbro. Jag ska inte gå i polemik med just henne. Hon har fick bättre mothugg från andra. Ser nu att tweeten är raderad. Nåja. Hon speglade läget.

Hon skrev:
Har man garantipension har man inte ”byggt upp landet”. Punkt.

Twitter är fånigt. Allt ska sägas i snygga oneliners. Hon är nog inte så dum i huvudet egentligen. Okunskapen är säkert mer nyanserad än så. Dumheten har ofta många schatteringar. Så även min.

Vem byggde egentligen upp detta land? Byggde upp inom citationstecken. Som i hennes inlägg på twitter.

Var det berglärkorna på söders höjder? Eller var det borgerskapets herrar som fyllde dom med sin säd. Var det storbönderna i Skåne? Eller statarna som fyllde deras lador med säd?

Herbert Felix byggde landet. Det tycker jag bestämt. En österrikisk jude som byggde livsmedelsindustri och skapade bostongurka. Mormor byggde landet. Det tycker jag också. Utan citationstecken. Hon jobbade på Felix några år. Mormor byggde landet med sina trasmattor och skånska äggakakor.

Byggde hennes bror Arthur landet? Han som fick polio som barn. Han som var kommunist och jobbade på sågen. Är han diskvalificerad för att han söp? Min mormors far var rallarbas när de byggde Krösabanan. Axel Lindvall som var riksdagsman för Lantmannapartiet tog första spadtaget. Bygga. Slå rälsspik. Gräva.

Lagen bygger landet. Men det är vi som stiftar lagen. Än så länge. Elin Wägner och de som kämpade för kvinnlig rösträtt byggde också landet.

Fattiga pojkar staplades som lik i våra krig. De byggde landet. Karl X Gustav gick över isen och flyttade gränser i sitt landbygge Kvinnorna i marketenteriet. De byggde landet.

Vad är ett land? Vem bygger upp det? Jag bygger. Du bygger. Alla bygger. De gängkriminellas mammor bygger. Entreprenörerna. De som bildade RFSL byggde. Den som tröstar ett barn. De som älskar sin nästa. De bygger.

Högpresterande och funktionshindrade bygger och bygger. De med strandtomt och han som sitter med sin mugg utanför Systemet i Falun. Jo då. Dom bygger upp. Var och en på sitt sätt.

Vi bygger tills dom börjar montera ner. Dom har många ansikten. Ibland är dom både snygga och propra. De kan till och med lukta gott. Åtminstone vid en första sniff. Tills man känner andra dofter. Dofter av instängdhet och ibland av lik.

Det fanns de som sorterade de anländande transporterna till Auschwitz. De finns de som bränner böcker och spränger moskéer. De som mördar och skändar. Dom finns. Många av dom tror nog att de bygger på sitt sätt.

Sånt gör vi inte här. Vår hemvävda sort. De som ger sig på garantipensionärerna och public service. De tillhör dom som är mycket snyggare. Ibland twittrar dom. Ibland röstar de genom gemensamma budgetar. Men bygger? Det gör dom inte.

Jag anser att dom med garantipension bygger. Även dom som har sin lön från Svenskt Näringsliv bygger. Åtminstone oftast.

Jag har tummen mitt i handen. En opraktisk jävel. Men jag bygger land på mitt sätt.

Ska dom jävlarna riva ner det här landet. Då får vi greppa hammaren igen. Här ska byggas upp.

Punkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s